Kategori : Genel, Kulüp Haberleri - Etiketler :saka kuşu avcıları, saka kuşu avı, Tarsus avcılar Kulübü, tarsus saka kuşu - Tarih : 09 Aralık 2012
09.12.2012 tarihinde kulübümüze gelen bir ihbarla Tarsus Halitağa köyü merasına gittik. Gittiğimizde Suriye plakalı bir araçla karşılaştık. Sahaya girdiğimizde sonradan Suriyeli olduklarını öğrendiğimiz 5 kişiyi, saka kuşu avlamak üzere kurulan tuzakların başında bulduk. 5 tuzak ve her tuzakta 5 adet saka kuşu sesi çıkartan elektronik alet ve yanlarında kafeslerde 40-50 civarında saka kuşu bulduk. Olay yerine gelen tarsus doğa koruma ve milli parklar mühendisimiz sn. Özlem Kökçü ve tarsus ilçe jandarma komutanlığı görevlilerince tutanak tutuldu. Daha sonra bunlar Mersin yabancılar şubesi müdürlüğüne sınırdışı işlemleri yapılmak üzere götürüldü. yakalamış oldukları 222 adet Saka kuşu tekrar doğaya salındı.
Tarsus Avcılar Kulübü Tufan Dokucu verdiği demeçte şunları söyledi: ” Tarsus Avcılar kulübü olarak gerek söylemlerimizle gerekte yaptıklarımızla doğanın korunmasının önemi her zaman vurgu yaptık. bu olay bize birkez daha gösterdi ki, hepimizin uyanık olması gerekmektedir. Buradan köy muhtarlarımıza sesleniyorum. Kendi köyünüz sınırlarında yabancıların gerek hayvanlarımızı gerekse bitkilerimizi götürmeye çalışırken gördüğünüzde mutlaka yetkili makamlara haber vermelisiniz. Bu olayda görev alan gerek tarsus jandarma komutanlığına gerekse doğa koruma milli parklar müdürlüğüne özellikle teşekkür ediyorum.
Saka Kuşu hakkında kısa bilgi : İspinozgiller (Fringillidae). Yaşadığı yerler: Avrupa, Kuzey Afrika ve Sibirya’nın ağaçlık bölgelerinde. Özellikleri: 13 cm boyunda, hoş renkli ve güzel ötücü bir kuş. Tane ve böcek yer. Ömrü: 20-25 yıl. Çeşitleri: Tek türdür. Kanarya ile eşleşmesinden meydana gelen melezleri de vardır.
İspinozgiller ailesinden, serçe iriliğinde, renkli ve güzel sesli bir kuş. Kafeste gagası ile su sıçrattığından saka kuşu adı ile anılır. Ökse kuşu olarak da bilinir. Baş ve boynu kırmızı, sırtı kahverengi tüylüdür. Kanat ve kuyruğu siyah, karın altı beyazdır. Hafif çatallı kuyruğunun üstünde beyaz çizgiler bulunur.
Dalgalı bir uçuşu vardır. Tabiatta koruluk ve meyve bahçelerinde yaşar. Böcek, tohum ve yaprak diplerini yer. Ökseotu ve devedikeni tohumlarına düşkündür. Orta Anadolu’da çalılık ve ağaçlık bölgelerde bol rastlanır. Sürü ile gezerler. Uçarken de öter. Ağaç tepelerinde bitki saçaklarından gizli yuvalar yapar. Yılda iki defa, her seferinde 5 yumurta yumurtlar. Yalnız dişişi kuluçkaya yatar 13-14 günde yavrular çıkar. İki hafta sonra yuvayı terk ederler.