Kategori : Av Turizmi Mevzuatları, Avcılık Mavzuatları, Genel, Tarsus Haberleri - Etiketler :Av turizmi-kırsal kalkınma ilişkisi - Tarih : 12 Temmuz 2012
Yenilenebilir doğal kaynakların bir parçası olan av hayvanlarının av turizmi kapsamında avlandırılmasıyla, avlakların korunması, usulsüz ve kaçak avlanmanın önüne geçilmesi ile sürdürülebilir avcılık bilincinin yaygınlaşması ve yerleşmesinde av turizmi uygulamaları önemli etkinliğe sahiptir.
Av turizmi kapsamında elde edilen gelirlerin önemli bir kısmı yaban hayatı ve hayvanlarının korunması karşılığı katılım payı olarak aktarılmaktadır. Bu katılımcı yaklaşım ile hem kırsal kalkınmaya yardımcı olunmakta hem de köylülerimizin yaban hayatının korunmasında doğrudan katkı ve etkisinin sağlanması amaçlanmaktadır.
a) Yerli ve yabancı turist avcıların av turizmi yapılan yörelerimizde; sürenci, rehber ve kılavuzluk ile çantacılık hizmetlerinden yararlanılmaktadır.
Bir yaban domuzu bek avı organizasyonunda en az 1 kişi, bir yaban domuzu sürek avı organizasyonunda en az 10 kişi, yaban keçisi ve diğer av hayvanlarının avında en az 3 kişi görev almaktadır. Bir yaban domuzu bek avı organizasyonu ortalama 3 gün, bir yaban domuzu sürek avı organizasyonu ortalama 4 gün, yaban keçisi ve diğer av hayvanlarının organizasyonu ortalama 3.5 gün sürmektedir. Ayrıca, yaban domuzu sürek avı organizasyonlarında 10-20 köpekten yararlanılmaktadır. Bu organizasyonlarında günlük 25-40 YTL. ve köpeklere de 15-35 YTL. ücret ödenmektedir.
b) Yaban domuzu yemleme çalışmalarında kullanılan mısır, nohut, elma vb. ürünlerin değerlenmesini sağlamaktadır.
c) Örnek avlak işletmecileri, tescil edilen örnek avlakların büyüklüğüne ve özelliğine göre koruma hizmeti için avlanma planı doğrultusunda belirlenen sayıda yöre insanlarından personel istihdam etmektedir. Ayrıca, avlak yöneticiliği eğitimi alan 20 kişiden 8’si işlettirilen 8 örnekte istihdam olanağı bulmuştur. (Örnek avlak işletmeciliği tüm ülkemiz genelinde yaygınlaştığında, yaklaşık 350 avlak yöneticisi istihdam edilecektir.)
d) Alışverişlerde yüksek oranlarda harcamalar yapılmaktadır.
e) Uzun vadede, avlanan av hayvanının etinin değişik şekillerde değerlendirilmesiyle büyük miktarda gelir elde edilebilinecektir. Ayrıca ithalat önlenecektir.
f) Genel Müdürlüğümüzde av ve yaban hayatı konularında en az beş yıl süreyle çalışmış, bilgili ve nitelikli emekli personelimiz bu organizasyonlar için işlendirilmektedir.
g) Avcıların ülkemize geldiği yerden ve av organizasyonlarında ulaşımı sağlamak amacıyla günlüğü 120-180 YTL. olan ulaşım araçlarından yararlanılmaktadır. Bunların büyük çoğunluğu avlağın yapıldığı yörelerden temin edilmektedir.
h) Av organizasyonu yapan acentelerde çalışanlar genellikle kırsal yörelerimizde yaşayan vatandaşlarımızdandır.
ı) Bazı yerleşim birimlerimiz köy konaklarını, avcıların hizmetine sunmaktadır. Konaklama ücreti ile birlikte, yemek yapan köylü kadınlarımız da işlendirilmektedir.
i) Kanun kapsamında avlak planlamasının gereği olan envanter çalışmalarında, avlak civarındaki avcılık bilgisine sahip vatandaşlarımızdan yararlanılmaktadır.
j) Ortalama turizm gelirimiz kişi başına 750 $’dır.
Golf turizminde 35, kongre turizminde 4 kat daha fazla döviz bırakılmaktadır.
Bu oran yaban keçisi avında 8-30 kat, yabandomuzu avında 4-6, kızıl geyikte 20-30 kat ve yaban koyununda en az 70 kattır.
Bu verilerden anlaşılabileceği gibi; turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi, turizm hareketlerinin ülke geneline yayılması, turizm hareketlerinin tüm yıla yayılması ve sosyo-ekonomik kalkınmanın homojen dağılması açısından av turizmi önemli etkinliğe sahiptir.
Kasım ayında eşiyle birlikte avlanan yabancı avcının ülkemize bıraktığı döviz miktarı (140.000 $) yaklaşık 200 turistin bıraktığı döviz miktarından fazladır.
Bunların hepsi bir araya getirildiğinde ülkemize giren döviz miktarı yaklaşık 5 milyon ABD Doları’dır.
k) Bu gelir sadece avlanan yaklaşık 1100 av hayvanından elde edilmektedir.
l) Yönetmeliğin 50. maddesi uyarınca; avcılık, av hayvanları ve avlaklar hakkında bilgi sahibi olduğu, av organizasyonunun yürütülmesinde ve tamamlanmasında avcı ve acentelere yardımcı olabileceği düşünülerek, av turizmi kapsamında yapılacak av organizasyonlarında avcı ve acentelerin talepleri doğrultusunda görev almak üzere İl Müdürlüklerince av kılavuzluğu belgesi verilmektedir. Bu kişiler, avlaklara sınırı bulunan belediye ve köy halkı ile yerel avcı kuruluşu üyelerinden seçilmektedir.