Avcılık tüm Türkiye’de Yasaklandı! 2023

Avcılık tüm Türkiye’de Yasaklandı! Tarım ve Orman Bakanlığı, Kara Avcılığı Kanunu 5 ve 12’nci maddesi kapsamında... 

2022-2023 Avlanma Pulları Kulübümüze gelmiştir

2022-2023 Av sezonu Ülkemize hayırlı uğurlu kazasız bir sezon olsun. 280 Pul + Aidat 1 TL + Vergi 497 TL Üyelerimiz... 

2022-2023 Mak Kararları

Bu konuda gelen yazıyı sizlerle paylaşmak istiyoruz. Tüm üyelerimizin dikkatine… (adsbygoogle = window.adsbygoogle... 

2021-2022 Av sezonu avlanma pullarımız gelmiştir.

Değerli dernek üyelerimiz 2021-2022 Av Sezonu 21 Ağustos 2021 Ctesi günü üveyik-bıldırcın ve yaban domuzu avı ile... 

Olağan Genel Kurul Toplantısı Duyurusu

Derneğimizin olağan genel kurul toplantısı duyurusu…  Derneğimizin olağan genel kurulu 24.07.2021 günü... 

9.397 views

2015-2016 Av sezonuna sayılı günler kala Tufan Dokucu röportajı

Kategori : Genel, Kulüp Haberleri - Etiketler :, - Tarih : 15 Temmuz 2015

Tarsus Avcılar Kulübü başkanı Tufan Dokucu’ya 2015-2016 MAK kararları üzerine yaptığımız sohbeti paylaşıyoruz.
TUFAN-DOKUCU-TOPLANTI
Soru: Sn. Başkanım 2015-2016 Av sezonu ne zaman başlıyor ve bitiyor?

Cevap: 2015-2016 Av sezonu bıldırcın ve üveyik ile 15 Ağustos 2015 C.tesi günü başlıyor 27 Aralık 2015 Tarihinde sona eriyor. Hemen ardından 17 Ekim 2015 Pazar keklik türlerimiz açılıyor. Ek olarak yabani tavşan avıda aynı tarihte başlıyor ve 03.01.2016 tarihine kadar devam ediyor. Aynı tarihte başlayan yani 17.10.2015 tarihinde Su kuşları (Ördek Türleri) Kaya güvercini, tahtalı, kara tavuk, öter ardıç ve çulluk avı 21 Şubat 2016’ya kadar devam ediyor.

Soru: 2015-2016 Av günleri hangi günler?

Cevap: Bulunduğunuz il veya ilçe içerisinde mutlaka devlet veya genel avlaklar tescil edilmiştir. Tescili geciken devlet ve genel avlaklarda 2016 yılında tescil edilecektir. Bu nedenle avcı kardeşlerimizin gittikleri yerlerde eğer avlak statüsünde ise AVBİS üzerinden kota alarak gidiyorlarsa haftanın her günü gidebilecekler. Ama AVBİS te görünmeyen avlak statüsüne geçmemiş olarak yerlerde ÇARŞAMBA, C.TESİ, PAZAR VE RESMİ TATİLLERDE (idari tatillerde dahil) avlanılabilecek ayrıca bıldırcın, üveyik ve yaban domuzu avı bu avlanma günlerine ek olarak Salı günüde yapılabilecektir.

Soru: Sayın başkanım bu seneki vize ve avlanma izin kartı ücretleri ne kadar?

Cevap: Bildiğiniz gibi eskiden avlanma izin kartı 2’ye ayrılıyordu. İl geneli ve Türkiye geneli. 2015-2016 Av sezonunda avlanma izin kartları (avlanma pulları) teke düşürüldü. Artık bu ayrım yok. Sadece tek bir avlanma izin kartımız olacak ve her yerde il içinde il dışında geçerli olacak.
Bu kapsamda dernek üyeleri 90 TL ‘ye avlanma izin kartlarını temin edebilecekler. Avcılık belgesi vize işlemleri içinde 155 TL ücret maliyeye yatırılmaktadır.

Soru: AVBİS hakkında bilgi verebilir misiniz?

Cevap: Bildiğiniz gibi AVBİS Avlak yönetimi bilgi sistemi nin kısaltmasıdır. Bu, internet üzerinden bizim yani avcıların, av yapacağımız bölgeye gitmeden önce rezervasyon yaptığımız sistemin adıdır. Sistemin kabaca işleyişi bu şekilde.

Soru: AVBİS’te gün sınırı var mı?

Cevap: İlan edlimiş genel ve devlet avlaklarında kota alınmak şartıyla haftanın her günü avlanmak serbesttir. Eski sisteme görede Salı, Çarşamba, Ctesi, Pazar ve resmi-idari tatillerde avlanmak serbesttir. Burada bahsi geçen Salı, sadece üveyik, bıldırcın ve yaban domuzu avı için serbesttir.

Soru: AVBİS’te bir avlağın günlük avcı kapasitesi ne kadar dır?

Cevap: Avlakta avlağın büyüklüğü ve avlanılacak türlerin özellikleri dikkate alınarak 100-250 Hektar alanda bir avcı avlanacak şekilde avlağa girilecek. Örneğin 25 bin hektarlık bir avlağı 250 hektara bölersek günlük 100 avcı sonuç çıkacaktır. Ancak girecek avcı sayısında son kararı il şube müdürlükleri tarafından karar verilerek AVBIS’e girilecektir. Sulak alan karakteri gösteren genel avlaklarda 30-100 Hektarlık alanda 1 Avcı avlanacak şekilde günlük avcı girecektir.

Soru: Bir avcı aynı avlakta kaç defa av yapabilir?

Cevap: Eski sistemde İl geneli ve Türkiye geneli avlanma pulu varken İl Geneli sahipleri en fazla toplamda 20 gün, ülke geneli sahipleri ise en fazla 8 gün av yapabilmekteydi. Artık tek sisteme geçildi. Bunla ilgili Bakanlık İl Müdürlüklerine henüz talimat göndermediğinden net bir şey söyleyemiyorum. Ama avlaklara girecek avcı sayıları il müdürlükleri tarafından AVBİS’e girilecektir.

Soru: Göçmen kuşlarla ilgili kota sisteminin kaldırıldığı söyleniyor bu doğru mu?

Cevap: Sulak alanları geçici bir süre kullanan su kuşları ile göçmen türlerimizden bıldırcın Çulluk üveyik tahtalı, 11.06.2014 Tarih ve 1011 sayılı bakanlık makamı oluru yıllık avlanma kotası uygulamasından vazgeçilerek, avlakta bir günde av yapacak avcı sayısının sınırlandırılması uygulamasına geçilmiştir. Ancak AVBİS programının çalışabilmesi için (veri girilmez ise program çalışmamaktadır) ve bu türler için istatistiki bilgiler elde edilmesi gayesi ile bu türlerin kotası göstermelik olarak 500 bin sayısal değerinin girilmesi gerekmektedir.

Soru: AVBİS rezervasyonları paralı mı? Devlet ilerde bunu paralı yapmayı düşündüğü içn mi bu sistemi kurdu?

Cevap: Avcılık Belgesi ve Avlanma izin kartı olan herkes AVBİS’den rezervasyonu ücretsiz yapabilir. Şimdilik gelecekte de paralı bir sistemi ben öngörmüyorum. Çünkü devlet zaten paralı avlanmak isteyenler için özel ve örnek avlakları devreye sokmuştur.

Soru: Başkanım herkesin evinde internet ve bilgisayar yok, olsada herkes bu AVBİS hakkıyla kullanmada sorunlar yaşayabilir. Bu konuda herhangi bir yardım masası yada avcıların telefonla başvurabilecekleri yerler var mı?

Cevap: Öncelik biz Tarsus’ta avcılarımızın kota almaları konusunda zaten kulüp olarak yardımcı oluyoruz. Avcılarımız bizi aradığında avlanacakları günü ve yeri söylediklerinde ordan hızlı bir şekilde rezervasyon yapıp evrakları kendilerine veriyoruz. Devlet tarafında il şube müdürlüklerince avcılarımızın rezervasyon işlemleri yapılabilmektedir.

Soru: AVBİS’te aynı gün içerisinde yalnızca bir avlakta mı avlanılabilir? Yada şöyle sorayım, bir avcı AVBİS ten aynı gün içinde farklı avlaklardan rezervasyon yaptırabilir mi?

Cevap: Maalesef böyle bir şansımız mevcut değil. AVBİS’in en sıkıntılı taraflarından birininde bu olduğunu biz zaten daha öncede söyledik. Gerekli mercii lerede bu durumun düzelmesi gerektiğini söyledik. AVBİS’te birgün içerisinde sadece 1 avlakta avlanılabilmektedir. Umarız bu durum ilerde düzelecektir.

Soru: Av her bir genel ve devlet avlağında birgün içinde en fazla toplamda kaç türün avını yapabilir?

Cevap: Birgün için en fazla toplamda 1 kanatlı ve bir memeli veya 2 kanatlı yada 2 memeli tür avlayabileceklerdir.

Soru: AVBİS sisteminde rezervasyon yaptırdığı halde avlanma izin belgesini kaybeden yada unutan avcı, iligili avlaktaki denetimde ceza yer mi?

Cevap: Bence kesinlikle ceza yememeli neden derseniz, denetimcilere o gün içerisinde orada avlanacak avcıların listesinin verildiği kaynaklarda geçiyor. Ama yinede avcı dostlarımız zaman kaybı olaması için bu evrakları yanımızda herzaman taşımalıyız.

Soru: AVBİS sisteminde kayıt yaptırmak istediğim halde sistem benim bilgilerimi görmüyor? Bu durumda ne yapabilirim?

Cevap: Bu konu geçen senede başımıza geldi. 2 yerde problem olabilir; ilk önce milli parklar tarafında sizin bilgilerinizi avbis sistemine tanıtmamış olabilirler. İkinci olarak ta bağlı bulunduğunuz dernek avlanma izin kartı satışını avbis üzerinden yapmamıştır. Bu konuda sıkıntı yaşayan avcı dostlarımız bağlı bulundukları derneklere gitmelerini öneririm. Dernek harici avcılar direk il şube müdürlüklerine başvurmaları gerekir.

Soru: Başkanım yeni sezonla ilgili dilek ve temennilerinizi bizimle paylaşır mısınız?

Cevap: 2015-2016 Av sezonu geçen seneye oranla AVBİS’in daha yüksek kullanımının ön görüldüğü bir av yılı olacak. Tabi bu sistemin getireceği sorunları hepimiz yaşayarak öğreneceğiz. Ancak atalarımız göç gide gide düzelir demişler , inşallah Türkiye av camiasına hayırlı olur. Yeni sezonun özelde Tarsus avcılarına, genelde Türkiye Avcılarına kazasız belasız bol rezervasyonlu ve bol kotalı geçmesini diliyorum. Allah kaza bela vermesin. Saygılarımla…

Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :