Kategori : Genel - Etiketler :ekolojik köprü, fotokapan resimleri, tarsus ekolojik köprü, tarsus fotokapan, türkiye fotokapan - Tarih : 17 Eylül 2015
Yaban Hayatı Koruma ve Geliştirme Sahalarıyla yaban hayatının korunması ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmaya çalışılmaktadır. Yaban hayvanlarının yaşam habitatlarına yapılan otoyolu, karayolu vb. yapılar ekosistemleri ikiye bölmekte ve yaban hayvanlarının hareketlerini, beslenmelerini, suya ulaşmalarını sınırlamakta ve birçoğunun yoldan karşıya geçerken ölmektedir.
Mersin ili, Tarsus İlçesi Hopur – Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahası (YHGS) içerisinden geçmekte olan Tarsus – Ankara Otoyolu üzerine yapılan yaban hayvanları geçit köprüsü (Ekosistem – Ekolojik Köprü) nün işlerliğinin ölçülmesi ve alan üzerindeki riskleri, tehditleri belirlemek amacıyla Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğümüz ile Mersin Üniversitesi Biyoloji Bölümü tarafından fotokapanlarla izleme ve tespit çalışmaları yapılmaktadır.
Ekosistem köprüsünün izlenmesi sonucunda; yaban hayvanlarının bu alanları beslenme amacıyla bir fiil kullandıkları, bazı türlerin bu alanları gezinme alanı ve karşı bölgeye geçiş yolu olarak aktif kullandıkları tespit edilmiştir.
İzleme görüntülerinde bazı evcil hayvanların varlığına da rastlanmıştır. İzleme ve Tespit Projesinin Bilimsel Sorumlusu Biyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gökhan CORAL; ekolojik köprünün, karayolu ile bölünen arazinin yabani hayvanların geçişini sağlamak üzere yapıldığını, bu güzergahtan başta yaban keçisi olmak üzere pek çok yabani hayvanın geçtiğini belirtti. Hopur – Topaşır Yaban Hayatı Geliştirme Sahasının hedef türünün Yaban Keçisi (Capra aegagrus) olduğunu, bölgeye yerleştirilen fotokapanlarla bölge yabani yaşamının kayıt altına alındığını belirtti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Sayın Ahmet ÇÖRTÜK; otoyol projelerinde çok farklı ekolojik köprü projelerinin bulunduğu, izleme sonucunda yaban hayvanlarının ekolojik köprüyü aktif olarak kullanmalarının diğer uygulanması planlanan yaban hayvanları geçit projelerine örnek olacağını ifade etti.
Sayın ÇÖRTÜK; izleme ve tespit projesinde büyük emekleri geçen başta Prof. Dr. Gökhan Coral’a ve ekibine, Tarsus DKMP Şefliği personellerine emeklerinden dolayı teşekkürlerini sundu.
Mersin il genelinde yaban hayatının korunması ve izleme projesi faaliyetlerine devam edilecektir.