2017-2018 avlanma izin kartı (avlanma pulu) ücreti 110 tl + Senelik aidatımız 1 tl

2017-2018 AV SEZONU AVLANMA PULLARIMIZ 24 TEMMUZ PTESİ ELİMİZDE OLUYOR…. Bu sene kulüp üyelerimize ufakta olsa... 

2017-2018 MAK Kararları

2017-2018 mak kararları ipuçları piyasaya düşmeye başladı. Avın 3 güne düşürüleceği ve AVBIS’e devam... 

Kara Avında Yağmurlu Havalarda Yıldırım Tehlikesi

– Yağmurlu havalarda yıldırım arttığında avı sonlandırmalıyız. – Tüfeklerimizi ters taşımalıyız. –... 

Karbon ve Sarma Balık Oltaları Yıldırımda tehlikeli olabilir

Arkadaşlar kış aylarında hayati derece de önem arz edecek önemli 1-2 hususu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Kış ayları... 

Başımız Sağolsun

İstanbuldaki patlamada hayatını kaybeden Şehitlerimize Allah’tan rahmet yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Kimsenin... 

44 views

Av Sahasında Dikkat Edilecek Hususlar

Kategori : Bunları Unutmayalım, Genel - Etiketler :, , , , - Tarih : 04 Ekim 2011

Avcılıkta Unutulmaması Gereken Kurallar

Avcılıkta Unutulmaması Gereken Kurallar

* Yürürlükteki Kanun, Yönetmelik veya Sirkülerlere uyun. Uymayanları ikaz edin. Avı, ancak avcının koruyacağını aklınızdan hiç çıkarmayın.

* İçinde bulunduğunuz av sezonu ile ilgili Merkez Av Komisyonu (MAK) kararlarını aracınızda bulundurmaya gayret edin.

* Av tezkerenizi daima yanınızda bulundurun.

* Av sırasında olabilecek kaza ve yaralanmalara karşı cevap verebilecek nitelikte bir ilkyardım çantasını daima aracınızda bulundurun. İlkyardım bilgilerini muhakkak surette öğrenin.

* Av Koruma memurlarının ve güvenlik güçlerinin yapacağı kontrollerde onlara daima yardımcı olun.

* Kontrolle görevli memurların hüviyetlerini görmek sizin doğal hakkınızdır. Bu hakkınızı kullanmaktan çekinmeyin.

* Hakkınızda bir tutanak tanzim edilirse:

1- Yazılı tutanağı imzalamadan önce mutlaka okuyun.

2- Tutanağa itirazınız var ise, aynı tutanakda bunun yazılı olarak belirtilmesini isteyin.

3- Sizin görüşlerinize ve itirazlarınıza yer vermeyen tutanakları imzalamayın. (Bu güvenlik güçlerine karşı gelmeniz anlamına gelmemelidir.)

4- Aynı gün içinde size en yakın mahalli idareye giderek bu durumu izah edin ve ilgili idareye aynı konuda bir dilekçe verin.

* Evinizdeki av malzemelerini muhakkak surette kilit altında bulundurun.

* Avda kullanılacak tüm malzemelerin kaliteli olmasına özen gösterin. Bu sizin emniyet ve rahatınız için gereklidir.

* Patlama sesinde bir anormallik hissederseniz namlu içi başta olmak üzere tüfeğinizi kontrol edin.

* Tüfeğinizi nakil anında daima kılıfında taşıyın. Dolu tüfek ile araca binmeyin.

* Av sırasında tanımadığınız kişilerden kesinlikle fişek alıp kullanmayın.

* Tüfeğinizi kayışsız kullanmayı alışkanlık haline getirmeye çalışın.

*Avlanma sırasında tüfeğinizi doldururken gereken emniyet tedbirlerini alın. Silahınızı hiçbir kimsenin bulunmadığı bir istikamete çevirin. Doldurduktan sonra silahınızı (kapatırken kaza ile patlıyabileceğini varsayarak yerden yansımasını önleyecek şekilde bir açı ile tutun) boşluğa doğru tutup yavaşça kapatın.

* Avın türüne göre uygun saçma numaralarını tercih edin. Tüfeğinizin şok durumununda önemli sonuçlar doğuracağını unutmayın. Hangi hayvana kaç numara saçma kullanılacağını sizden daha deneyimli avcılardan öğrenmeye çalışın. Tecrübenin önemini hiçbir zaman aklınızdan çıkarmayın.

* Tüfeğinizi sürekli olarak hangi elinizde taşıma alışkanlığı edindi iseniz, av bıçağınızı kemerinizde diğer tarafa takmaya özen gösterin.

* Avda, yanınızda düdük taşımayı alışkanlık haline getirin.

* Avda, yanınızda uygun kalınlıkta (3-4 mm) 1-2 m. bir ip parçası taşıyın.

* Kullandığınız silahın fişek yatağının kaç kg. basınca dayanıklı olduğunu doğru olarak öğrenin. Bu sınırı zorlayacak dolu fişekleri kullanmaktan sakının.

* Gideceğiniz ava göre uygun saçma ve uygun barutlu fişek seçmeye özen gösterin.

* Gideceğiniz ava göre uygun tüfek şokunu tercih edin.

* Değişebilen şoklu tüfekleri kullanırken uygun zaman aralıkları içinde namlu ağzındaki şoku aparatla yeniden sıkın.

* Eğer fişeğinizi kendiniz dolduruyorsanız boş kovanlarınızın hepsini doldurmadan önce muhakkak deneme atışı yapın.

* Yapmış olduğunuz deneme atışında (40 metre mesafede) saçma dağılımını görün. Grupmanlara dikkat edin. Saçmalar arasından avın geçmemesi gerektiğini unutmayın.

* Silahınızı, avcı arkadaşlarınızdan gerekli emniyet mesafesi kadar uzaklaştıktan sonra (300 m.) doldurun.

* Arkadaşlarınızın yanına dönerken herhangi bir uyarıya gerek kalmadan silahınızı boşaltın, onların yanına silahınız açık (kırık) olarak yanaşın. Silahınız otomatik ise boşaltmayı onların göreceği güvenli bir mesafede yapın. (kurma kolu açık kalacak konumda kalmalıdır). Bilinçli avcı, kendisine silahının boş olup olmadığını sordurmayan avcıdır.

* Karlı havalarda namlu içine kar girmemesine özen gösterin.

* Uykusuz ve alkollü yola çıkmayın.

* Ava gitmek için buluşma yerini ve saatini yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermeyecek şekilde net olarak tespit edin, arkadaşlarınızı bekletmemeye özen gösterin.

* Gideceğiniz av yerini yakınlarınıza mutlaka söyleyin.

* Geri dönüş için yakınlarınıza kesin varış saati vermeyin.

* Aracınızın sürekli olarak bakımlı olmasına gayret gösterin.

* Araziye girerken benzin deponuzun dolu bulunması sizlerin rahatı ve güvenliği içindir.

* Mümkünse aracınızı yokuş aşağı park edin.

* Yedek benzin bidonunu hiçbir zaman araç içinde taşımayın. Gerekli ise çelik bidonu tercih edin ve bagajda taşımayı adet edinin.

* Sabah avına çıkarken aracınızın ışıklarının kapalı olmasına dikkat edin.

* Akşama doğru çıkacağınız avlarda aracınızda küçük bir ışık yanmasına özen gösterin. Yanınızda el feneri bulundurma alışkanlığı edinin.

* Aracınızda mutlaka yedek anahtar bulundurun. Yedek anahtarı bir diğer arkadaşınıza verin.

* Park edilmiş araç içinde motor çalışırken kesinlikle uyumayın.

* Kapalı yerlerde mangal yakmayın.

* Bir günlük avlarda dahi yanınızda yedek çorap ve çamaşır götürmeyi alışkanlık haline getirin.

* Yatarak su içerken boğazınıza kaçabilecek maddelere karşı dikkatli olun.

* Çok soğuk havalarda araç içinde ve gümelerde (bekleme yerlerinde) uyumayın.

* Kış aylarında ava başlamadan en az yarım saat evvel araç içinde iseniz kaloriferinizi muhakkak surette kapatın. Hava şartlarının ani değişmesine karşı hazırlıklı olun. Bu geçişin yumuşak olmasına gayret gösterin.

* Yaz avlarında aşırı terlemeden dolayı vücutta tuz kaybının olacağını hatırlayın.

* Aşırı terleme sırasında çok soğuk su içmeyin.

* Av sporunun bir ekip çalışması olduğunu hiçbir zaman göz ardı etmeyin.

* Av sırasında arkadaşlarınızla ses ve göz irtibatını kaybetmemeye çalışın.

* Sürekli olarak aynı arkadaş grupları ile avlanmayı adet edinin.

* Arkadaşlarınızla uzak mesafelerden işaret ile anlaşabilmek için yöntemler geliştirin.

* Muhakkak surette bir acil durum işareti belirleyin. Bu sizin acil toplanma sinyaliniz olsun. Bu işareti görünce en kısa sürede aracınıza dönün.

* Yeni aldığınız bir ayakkabıyı ava gitmeden önce uzun bir yürüyüşle muhakkak deneyin. Avda sentetik çorap giymeyin, sentetik giysiler tercih etmeyin.

* Ava giderken parfüm vb. koku sürmeyin. Yaz avlarında sinekler sizi rahatsız eder. Büyük avlarda kokuyu alan av kaçar.

* Ekili arazileri çiğnememeye özen gösterin.

* Dolu silahla hendek ve benzeri yerlerden atlamayın. Silahınızı boşaltın.

* Silahınızı yeniden doldururken namlu içini mutlaka kontrol edin.

* Silahınızı namlusu arkadaşlarınıza çevrili olarak taşımayın.

* Yürürken silahınızın namlusunun daima havaya dönük olmasına özen gösterin.

* Silahınızı denemek amacı ile canlıları hedef almayın

* Kalkışı sırasında tanımadığınız av hayvanına ateş etmeyin.

* Yapmış olduğunuz av türlerine göre silahınızın tesir mesafesini doğru bilin, yaralamalara sebebiyet verecek uzaklıklara atış yapmamaya özen gösterin.

* Ele geçirdiğiniz avı, mevsim şartlarına göre uygun şekilde saklayın (sıcak havalarda av hayvanlarının iç organlarını çıkarın, mümkünse tuzlayın.)

* Arkasını görmediğiniz yöne ateş etmeyin.

* Arkadaşınıza doğru kalkan bir ava asla ateş etmeyin.

* Merminin sekebileceği yüzeylere (su, buz, taş v.s gibi) ateş etmeyin.

* Silahınızı dolu pozisyonda hiçbir yere dayamayın, yere bırakmayın (Emniyette olsa bile).

* Özellikle kış avlarında yanınızda kibrit veya çakmak bulundurun. Özel bir tutuşturucu işinizi daha da kolaylaştırabilir.

* Kış aylarında av çantanızda az da olsa yiyecek taşımayı alışkanlık haline getirin. Şekerin kana çabuk karıştığını ve size güç vereceğini hatırlayın.

* Avlanırken avcı hattını ihlal etmemeye özen gösterin.

* Avda matra taşımayı alışkanlık haline getirin.

* Köpeğinizin aşılarını muntazaman yaptırın.

* Köpeğinizi ava gideceğiniz akşam iyi doyurun.

* Av dönüşü ilk işiniz köpeğinizin ihtiyaçlarının giderilmesi olmalıdır.

* Av dönüşü köpeğinizin ayak ve kulaklarını parazitlere ve yabani otlara karşı kontrol edin. Vakit geçirmeden gereken müdahaleyi yapın. Mümkünse veteriner hekime başvurun.

* Yemek sırasında silahınızı boşaltarak kılıfına koyun.

Avcılıkta Unutulmaması Gereken Kurallar

Avcılıkta Unutulmaması Gereken Kurallar

Avcılıkla ilgili herkesin biliyorum dediği ama hatırlatılmasında her zaman fayda olan bazı noktaları burda belirtmekte yarar var. 

* Yemeğe aynı anda oturmaya özen gösterin.

* Silahınızı kılıftan çıkardıktan sonra namlu içini muhakkak kontrol edin.

* Alkol aldıktan sonra araç ve silah kullanmayın.

* Arazide atış amacı ile şişe ve benzeri cam eşya kırmayın.

*Arazide atık malzeme (Çöp, naylon torba, pet şişe vb.) bırakmayın.

* Avlanma sırasında, sigara içmeyin.

* Sigaranızı söndürdüğünüze emin olmadan araziye atmayın. Mümkünse toprağa gömün.

* Arazide sönmemiş ateş bırakmayın.

* Avcılıkla ilgili bilgilerinizi genç arkadaşlarınıza içtenlikle aktarın. Gelenek ve görenekler ancak bu şekilde yaşatılabilir. Bu sizin her zaman saygı ile hatırlanmanızı sağlayacaktır.

* Aracınızı ekili araziye ve kuru otlu yerlere park etmeyin.


Yorum Yaz
Ad Soyad :
E-mail :
Yorum :
 

Kulübümüzden Resimler

26 tekne gezisi tek kurşun atış yarışması tek kurşun atış yarışması avci resimleri (7) zipkin avi.jpg (3) tarsus-avcilar-kulubu-2012-kano.jpg (12) tarsus-avcilar-kulubu-2012-kano.jpg (95)

Yürürlükteki Avcılık Kanunları

Hayvanları Koruma Kanunu
Kanun No: 5199 Kabul Tarihi : 24 HAZİRAN 2004 Yayını : 01 TEMMUZ 2004 tarih ve 25509 sayılı Resmi Gazete 

Kara Avcılığı Kanunu
Kanun No: 4915 Kabul Tarihi : 01 TEMMUZ 2003 Yayını : 11 TEMMUZ 2003 tarih ve 25165 sayılı Resmi Gazete 

Orman Kanunu
Kanun No: 6831 Kabul Tarihi : 31 AĞUSTOST 1956 Yayını : 08 EYLÜL 1956 tarih ve 9402 sayılı Resmi Gazete 

Köy Kanunu
Kanun No: 442 Kabul Tarihi : 18 MART 1924 Yayını : 07 NİSAN 1924 tarih ve 68 sayılı Resmi Gazete 

Su Ürünleri Kanunu
Kanun No: 1380 Kabul Tarihi : 22 MART 1971 Yayını : 4 NİSAN 1971 tarih ve 13799 sayılı Resmi Gazete 

Harçlar Kanunu
Kanun No: 492 Kabul Tarihi : 02 TEMMUZ 1964 Yayını : 17 TEMMUZ 1964 tarih ve 11756 sayılı Resmi Gazete 

Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanun
Kanun No: 2521 Kabul Tarihi : 11 EYLÜL 1981 Yayını : 15 EYLÜL 1981 tarih ve 17459 sayılı Resmi Gazete 

Polis Vazife ve Selahiyet Kanunu
Kanun No: 2559 Kabul Tarihi : 04 TEMMUZ 1934 Yayını : 14 TEMMUZ 1934 tarih ve 2751 sayılı Resmi Gazete 

Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Kanunu
Kanun No: 2565 Kabul Tarihi : 18 ARALIK 1981 Yayını : 22 ARALIK 1981 tarih ve 17552 sayılı Resmi Gazete 

Jandarma Teşkilât, Görev ve Yetkileri Kanunu
Kanun No: 2803 Kabul Tarihi : 10 MART 1983 Yayını : 12 MART 1983 tarih ve 17985 sayılı Resmi Gazete 

Çevre Kanunu
Kanun No: 2872 Kabul Tarihi : 09 AĞUSTOS 1983 Yayını : 11 AĞUSTOS 1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazete 

Milli Parklar Kanunu
Kanun No: 2873 Kabul Tarihi : 9 AGUSTOS 1983 Yayını : 11 AĞUSTOS 1983 tarih ve 18132 sayılı Resmi Gazete 

Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu
Kanun No: 3285 Kabul Tarihi : 08 MAYIS 1986 Yayını : 16 MAYIS 1986 tarih ve 19109 sayılı Resmi Gazete 

Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayınları Hakkında Kanun
Kanun No: 3984 Kabul Tarihi : 13 NİSAN 1994 Yayını : 20 NİSAN 1994 tarih ve 21911 sayılı Resmi Gazete 

Çevre ve Orman Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri hakkında Kanun
Kanun No: 4856 Kabul Tarihi : 01 MAYIS 2003 Yayını : 08 MAYIS 2003 tarih ve 25102 sayılı Resmi Gazete 

Yabancıların Türkiye'de İkamet Ve Seyahatleri Hakkında Kanun
Kanun No: 5683 Kabul Tarihi : 15 TEMMUZ 1950 Yayını : 24 TEMMUZ 1950 tarih ve 7564 sayılı Resmi Gazete 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun
Kanun No: 6136 Kabul Tarihi : 10 TEMMUZ 1953 Yayını : 15 TEMMUZ 1953 tarih ve 8458 sayılı Resmi Gazete 

Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun
Kanun No: 6183 Kabul Tarihi : 21 TEMMUZ 1953 Yayını : 28 TEMMUZ 1953 tarih ve 8469 sayılı Resmi Gazete 

Zirai Karantina Kanunu
Kanun No: 6968 Kabul Tarihi : 15 MAYIS 1957 Yayını : 24 MAYIS 1957 tarih ve 9615 sayılı Resmi Gazete 

Tebligat Kanunu
Kanun No: 7201 Kabul Tarihi : 11 ŞUBAT 1959 Yayını : 19 ŞUBAT 1959 tarih ve 10139 sayılı Resmi Gazete 

Kültür ve Tabiat Varliklarini Koruma Kanunu
Kanun No: 2863 Kabul Tarihi : 21 TEMMUZ 1983 Yayını : 23 TEMMUZ 1983 tarih ve 18113 sayılı Resmi Gazete 

İmar Kanunu
Kanun No: 3194 Kabul Tarihi : 3 MAYIS 1985 Yayını : 9 MAYIS 1985 tarih ve 18749 sayılı Resmi Gazete 

Kıyı Kanunu
Kanun No: 3621 Kabul Tarihi : 4 NISAN 1990 Yayını : 17 NİSAN 1990 tarih ve 20494 sayılı Resmi Gazete 

Milli Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Seferberlik Kanunu
Kanun No: 4122 Kabul Tarihi : 23 TEMMUZ 1995 Yayını : 26 TEMMUZ 1995 tarih ve 22355 sayılı Resmi Gazete 

Orman Genel Müdürlüğü Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun
Kanun No: 3234 Kabul Tarihi : 31 EKİM 1985 Yayını : 08 KASIM 1985 tarih ve 18922 sayılı Resmi Gazete 

Vergi Usul Kanunu
Kanun No: 213 Kabul Tarihi : 04 OCAK 1961 Yayını : 10 OCAK 1961 tarih ve 10703 sayılı Resmi Gazete

Tarsus Çatalburun Av Köpekleri